Jak vyčistit připálený hrnec
Co nejdříve do hrnce napusťte vodu a nechte odmočit.Většina připálenin se alespoň z části rozpustí. Pokud se nepodaří takto hrnec vyčistit, zkuste některou z následujících metod:- Nalijte trochu vody aby se připálenina namočila a položte hrnec na zapnutý hořák. Vařečkou nebo dřevěnou špachtlí zkuste připáleninu odstranit.
- Pokud nepomáhá pouze voda, přilijte do ní ocet. Ocet rozpouští zásadité věci jako vodní kamen, tím naruší strukturu připáleniny, ale nepoškodí hrnec.
- Také můžete vyzkoušet připáleninu vydrhnout směsi vyrobenou z octu a jedlé sody.
- Kombinace peroxidu a sody, takto dobře odstraní některé připáleniny.
- Trošku netradiční, ale na některé připáleniny funguje, pokud do hrnce nalijete Colu, necháte působit a vydrhnete.
- Zalijte připáleninu vodou a přiveďte k varu, přidejte sůl, hodně soli. Měl by to být co nejvíce nasycený solný roztok.Nechte vychladnout, vodu nevylévejte a zkuste vařečkou odstranit co nejvíce připáleniny.Opět přiveďte vodu do varu, vodu vylijte a ještě horký nebo teplý(aby jste se nespálili) hrnec vydrhněte.
- Na připálené mléko platí pokud na houbičku dáte trochu oleje a hrnec vydrhnete.
- Připáleninu zalijte trochou vody a přisypte prášek do pečiva. Nechte projít varem. Při dostatečné vyvaření by se měla připálenina začít odlepovat.
Podobně můžete odstranit připálenou žehličku. S tím rozdílem, že uvedené postupy a směsi namočte na houbičku nebo hadřík a vydrhněte spodní část žehličky. Pomůže také, pokud je žehličká ještě teplá.